Nieuwe EU-beveiligingsregels - 06/11/2006
Om u tegen de nieuwe dreiging van vloeibare explosieven te beschermen, heeft de Europese Unie (EU) nieuwe beveiligingsregels opgelegd. Die leggen beperkingen op inzake de hoeveelheid vloeistoffen die u mag meenemen voorbij de controlepunten. De regels gelden voor alle passagiers die vertrekken op gelijk welke luchthaven in de EU, ongeacht hun bestemming.
Dit betekent dat u en uw handbagage bij de controlepunten worden gecontroleerd op vloeistoffen en andere verboden artikelen. De nieuwe regels leggen echter geen beperkingen op voor vloeistoffen die u in de winkels koopt voorbij het punt waar uw instapkaart wordt gecontroleerd of aan boord van een vliegtuig dat door een EU-luchtvaartmaatschappij wordt uitgebaat.
De nieuwe regels treden in werking op maandag 6 november 2006 in alle luchthavens in de EU en in Noorwegen, IJsland en Zwitserland, en gelden tot nader order.
WAT IS NIEUW?
Tijdens het inpakken
U mag enkel kleine hoeveelheden vloeistoffen in uw handbagage meenemen. Deze vloeistoffen moeten zich in aparte verpakkingen bevinden met elk een maximumcapaciteit van 100 milliliter. Deze verpakkingen moeten in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak zitten met een capaciteit van maximaal één liter per passagier.
In de luchthaven
Om de controle op vloeistoffen vlot te laten verlopen, moet u:
alle vloeistoffen bij de controlepunten aan de controleurs aanbieden;
uw jas en/of mantel uittrekken. Ze zullen apart worden gecontroleerd terwijl u zelf wordt gescreend;
neem laptops en andere elektrische apparatuur uit uw handbagage. Ze zullen eveneens apart worden gecontroleerd.
Onder vloeistoffen wordt verstaan:
water en andere dranken, soep, siroop
crèmes, lotions en oliën
parfums
sprays
gels, inclusief haar- en douchegels
vloeistoffen onder druk, inclusief scheerschuim, ander
schuim en deodorants
pasta?s, inclusief tandpasta
vloeibare-vaste mengsels
mascara
alle andere producten met een gelijkaardige consistentie
WAT VERANDERT NIET?
U mag nog altijd:
vloeistoffen meenemen in de bagage die u incheckt ? de nieuwe regels zijn enkel van toepassing op handbagage;
geneesmiddelen en dieetsupplementen, alsook babyvoeding in uw handbagage meenemen voor gebruik tijdens de vlucht. U moet eventueel een bewijs kunnen voorleggen dat deze middelen echt noodzakelijk zijn;
vloeistoffen zoals drank en parfum kopen in winkels van een EU-luchthaven voorbij het punt waar uw instapkaart wordt gecontroleerd of aan boord van een vliegtuig dat door een EU-luchtvaartmaatschappij wordt uitgebaat. Als deze vloeistoffen in een speciale verzegelde zak zijn verpakt, wacht dan om deze te openen tot u voorbij het controlepunt bent - de inhoud kan anders bij de controlepost in beslag worden genomen. (Als u in een EU-luchthaven overstapt, open de zak dan pas wanneer u voorbij het controlepunt van uw overstapluchthaven bent, of voorbij het controlepunt van de laatste overstapluchthaven als u meerdere keren overstapt).
Al deze vloeistoffen komen bovenop de hoeveelheden in de hierboven vermelde verzegelde zak.


hit counter